Συμβουλές προστασίας για παιδιά και εφήβους

Συμβουλές προστασίας για παιδιά και εφήβους

Σήμερα όλο και περισσότερο τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι χρησιμοποιούν το Web για να διατηρήσουν επαφή με τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους τους, μέσω των κοινωνικών δικτύων ή μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων. Επιπρόσθετα πολλές είναι οι περιπτώσεις που αναζητούν στο Web βοήθεια για τις μελέτες τους ή ακόμη και να παίξουν παιχνίδια online. Η προσοχή όμως για τις απειλές στο Internet είναι επιβεβλημένη καθώς η εγκληματικότητα παραμονεύει και η ομάδα αυτών των χρηστών είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε προσκλήσεις και προκλήσεις κάθε είδους.
Η Panda Security μέσα από τη δημιουργία της ιστοσελίδας που λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες στη διεύθυνση http://protectyourfamily.pandasecurity.com/gr/ με θέμα «το Internet σε Ασφαλή Χέρια», έχει στόχο να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για την ασφαλή πλοήγηση και γενικά τη δραστηριοποίηση στο Internet. Πρόκειται για περιεχόμενο που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, από εφήβους και γονείς, έως και τα άτομα της τρίτης ηλικίας, το οποίο έχει στόχο να αυξήσει τις γνώσεις τους σε ότι αφορά στην ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Μέσα από οδηγούς, συμβουλές, παραδείγματα και ιστορίες κινουμένων σχεδίων, επιχειρεί να βοηθήσει στην προστασία όλης της οικογένειας από τις ενδεχόμενες απειλές που ολοένα και αυξάνoνται
Είναι σημαντικό τα παιδιά και οι έφηβοι να μάθουν να αναγνωρίζουν τις βασικές απειλές στο διαδίκτυο ώστε να προφυλαχτούν από αυτές. Εδώ παρέχονται μια περιγραφή των βασικών απειλών και συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούν να τις αποφύγουν.
Προστασία προσωπικών στοιχείων
Στα chat rooms ή στο instant messaging, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε 100% βέβαιοι με ποιόν συνομιλούμε, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα όπου οι άνθρωποι δεν συνομιλούν πρόσωπο με πρόσωπο. Ορισμένα άτομα με ‘αβέβαιες’ προθέσεις,  προκειμένου να επικοινωνήσουν με άλλα άτομα που δεν γνωρίζουν, συχνά προσποιούνται ότι είναι κάποιοι άλλοι. Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να κρατάτε άτομα που δεν γνωρίζετε στις επαφές σας και -εκτός και αν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε το συγκεκριμένο άτομο- να μην μοιράζεστε ποτέ δεδομένα όπως τον αριθμό του τηλεφώνου σας, τη διεύθυνσή σας, τις προσωπικές σας φωτογραφίες ή άλλες προσωπικές πληροφορίες. Να χρησιμοποιείτε πάντα «ισχυρά» passwords (συνθηματικά εισόδου). Να αλλάζετε πάντα τα προκαθορισμένα passwords σε νέα ισχυρά τα οποία περιλαμβάνουν γράμματα, αριθμούς και σύμβολα, να χρησιμοποιείτε διαφορετικά passwords για κάθε εφαρμογή και μην τα δίνετε ποτέ και για κανέναν λόγο σε άλλους.
Προστασία από ιούς και κακόβουλους κώδικες
Ο υπολογιστής σας μπορεί να έχει μολυνθεί από κάποιον ιό ή κακόβουλο κώδικα μέσω αρχείων, παιχνιδιών ή εγγράφων που σας έστειλαν ή λάβατε από κάποια τοποθεσία Web. Μερικές φορές, μια απλή επίσκεψη σε μια ύποπτη τοποθεσία Web μπορεί να οδηγήσει σε λήψη Trojan (δούρειου ίππου) στον υπολογιστή σας, ο οποίος, στη συνέχεια, κλέβει προσωπικές πληροφορίες. Δεν πρέπει ποτέ να κάνετε απευθείας κλικ σε μια σύνδεση. Όταν επικοινωνείτε μέσω άμεσων μηνυμάτων ή email, συχνά λαμβάνετε συνδέσεις που σας προσκαλούν να δείτε πληροφορίες. Συμβουλεύουμε να μην κάνετε ποτέ κλικ απευθείας στις συνδέσεις αυτές, αλλά να πληκτρολογείτε τη διεύθυνση στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν προβάλλετε τρέιλερ ταινιών, τηλεοπτικές διαφημίσεις ή όταν κατεβάζετε παιχνίδια. Όλα αυτά συχνά χρησιμοποιούνται ως δόλωμα για να μολύνουν τον υπολογιστή σας. Πριν θέσετε  οποιοδήποτε από όλα αυτά σε λειτουργία, ελέγξτε με ένα online λογισμικό προστασίας από ιούς ή το προϊόν ασφαλείας που έχετε εγκαταστήσει. Εάν δεν είστε βέβαιοι, απευθύνεστε πάντα στους γονείς σας.
Ανεπιθύμητη Αλληλογραφία
Κάποια από τα μηνύματα που δέχεστε από αγνώστους (διαφημίσεις, online παιχνίδια, ειδήσεις για διάσημους, προσφορές) μπορεί να έχουν σαν στόχο να μολύνουν τον υπολογιστή σας. Όταν λαμβάνετε πληροφορίες που δεν είναι κατανοητές ή που πιστεύετε ότι είναι ύποπτες, προτού κάνετε οτιδήποτε, μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε (τους γονείς ή τους δασκάλους σας, κ.λπ.). Δεν θα πρέπει ποτέ να κάνετε κλικ στις συνδέσεις των μηνυμάτων αυτού του τύπου.
Παιδεραστία στον κυβερνοχώρο
Ακούμε όλο και περισσότερες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για περιστατικά κακοποίησης ή τρομοκρατίας στο Internet, και ιδιαίτερα μεταξύ συμμαθητών, καθώς και για προσπάθειες που γίνονται από ενήλικες να κανονίσουν συναντήσεις με παιδιά. Αυτά είναι γνωστά ως τρομοκρατία στον κυβερνοχώρο και παιδεραστία. Εσείς πρέπει να είναι πάντα φιλικοί. Να συμπεριφέρεστε στους φίλους σας και σε άλλα άτομα όπως θα θέλατε να συμπεριφέρονται κι εκείνοι σε εσάς. Εάν αντιμετωπίσετε δραστηριότητα ή σχόλια που δεν σας αρέσουν, να το πείτε στους γονείς, στο δάσκαλό σας ή σε άλλους ενήλικες που εμπιστεύεστε. Και μην καθίσετε με σταυρωμένα χέρια, ακόμη κι αν δεν είστε εσείς το θύμα.
Προσοχή στα ύποπτα σημάδια
Αν ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν θυμάστε ότι έχετε εγκαταστήσει, σας λέει ότι ο υπολογιστής σας είναι μολυσμένος, ή λαμβάνετε μηνύματα που εμφανίζονται ξαφνικά στην οθόνη σας προκειμένου να προβείτε σε αγορά κάποιου λογισμικού ασφαλείας, να προσέχετε! Ένα μολυσμένο πρόγραμμα μπορεί να έχει εγκατασταθεί για τα καλά στον υπολογιστή σας. Τα προγράμματα αυτά είναι συνήθως «ψεύτικα» και το μόνο που θέλουν είναι να υποκλέψουν δεδομένα που έχετε στον υπολογιστή σας.
“Το Internet σε Ασφαλή Χέρια”
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας http://protectyourfamily.pandasecurity.com/gr/, διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής, είναι εύκολα κατανοητό από όλες τις ηλικίες, εφήβους, ενήλικες και άτομα της τρίτης ηλικίας. Κάθε περιοχή της ιστοσελίδας πραγματεύεται τις κύριες δυσκολίες, απειλές και κινδύνους κάθε ηλικιακής ομάδας που χρησιμοποιεί και δραστηριοποιείται στο Web. Με απλές συμβουλές επιτυγχάνεται η απόκτηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης των χρηστών. Το περιεχόμενο περιλαμβάνει πληροφορίες, δωρεάν μαθήματα ιών και άλλων απειλών, οδηγούς για εφήβους, μαμάδες και άτομα τρίτης ηλικίας, σε αρχεία για κατέβασμα σε μορφή .pdf μέσα από τα οποία οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν την ιδέα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο, να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα μέλη της οικογένειάς τους από κακόβουλες ενέργειες,
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα της Panda Security υπάρχουν στο: http://www.pandasecurity.com .
Previous post Πριν αγοράσετε εκτυπωτή
Next post Multitasking On the go
Cosmote
mpro-emr

Διαβάστε δωρεάν προηγούμενα τεύχη του περιοδικού “OnLine”

ONLINE

eXtreme: Διαβάστε το δωρεάν!