Πριν αγοράσετε εκτυπωτή

Πριν αγοράσετε εκτυπωτή

Ένας εκτυπωτής αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για το γραφείο ή και για το σπίτι σας, είτε γιατί η δουλεία σας απαιτεί να εκτυπώνετε έγγραφα καθημερινά είτε γιατί επιθυμείτε να εκτυπώνετε φωτογραφίες ή άλλο υλικό για προσωπική χρήση. Στο κείμενο που ακολουθεί θα σας αποκαλύψουμε τι πρέπει να προσέξετε, ανάλογα με τις ανάγκες σας, πριν αγοράσετε κάποιο μηχάνημα.

Πριν αγοράσετε εκτυπωτή καλό είναι σε πρώτο στάδιο να αναλογιστείτε για ποιο σκοπό τον χρειάζεστε, για ασπρόμαυρες (έγγραφα, σελίδες βιβλίων ή κειμένων) ή έγχρωμες εκτυπώσεις (για φωτογραφίες και γενικά, έγχρωμο υλικό). Επίσης, αν έχετε σκοπό να τον χρησιμοποιείτε συχνά, καλό θα ήταν να ξοδέψετε λίγα παραπάνω χρήματα για να μη χρειαστεί να τον αντικαταστήσετε… από νωρίς με άλλον! Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που πρέπει να συνυπολογίσετε είναι, φυσικά, η τιμή του εκτυπωτή, αλλά και το κόστος συντήρησης (να θυμόσαστε πως οι εκτυπωτές laser είναι ακριβότεροι από τους inject, αλλά φθηνότεροι κατά τη συντήρηση).

Είδη εκτυπωτών

Στην αγορά κυκλοφορούν δύο είδη εκτυπωτών: οι εκτυπωτές έγχυσης μελάνης (inkjet) και οι εκτυπωτές λέιζερ (laser).

Εκτυπωτές έγχυσης μελάνης

Αποκαλούνται και εκτυπωτές ψεκασμού μελάνης (inkjet), λόγω του τρόπου που λειτουργούν, καθώς βασίζονατι σε «κεφαλές» εκτύπωσης που αποτελούνται από αριθμό ακροφυσίων που εκτοξεύουν πολύ μικρά σταγονίδια μελάνης στο προς μέσο εκτύπωση. Με τη συνεχή βελτίωση τόσο των ακροφυσίων όσο και των χρησιμοποιούμενων μελανών, η ποιότητα εκτύπωσης πλησιάζει όλο και περισσότερο τη φωτογραφική απεικόνιση. Οι εκτυπωτές inkjet έχουν σαν κύριο πλεονέκτημα, σε σχέση με τους εκτυπωτές laser, τη δυνατότητα έγχρωμης εκτύπωσης, με χαμηλό κόστος.

Εκτυπωτές λέιζερ

Η ποιότητα εκτύπωσης σε συνδυασμό με την ταχύτητα αποτελούσε ανέκαθεν το στόχο των εταιρειών που κατασκευάζουν εκτυπωτές. Oι εκτυπωτές λέιζερ (laser printers) βελτιώνουν σημαντικά και την ταχύτητα και την ποιότητα εκτύπωσης, καθώς η τεχνολογία συνεχώς βελτιώνεται και υπάρχουν μηχανήματα που μπορούν να αποδώσουν εξαιρετική ποιότητα έγχρωμης εκτύπωσης σε υψηλές ταχύτητες. Τα βασικά τους μειονεκτήματα είναι ο σχετικά μεγάλος όγκος τους και η υψηλή τιμή τόσο αγοράς όσο και συντήρησης, αν και το τόνερ που χρησιμοποιούν (αντί για μελάνι), δεν καταναλώνεται εύκολα και είναι επαρκές για να τυπώνετε μεγάλο αριθμό σελίδων. Επίσης, στην αγορά θα βρείτε ασπρόμαυρους λέιζερ ή έγχρωμους, για να καλύπτονται ακριβώς οι ανάγκες σας χωρίς να κάνετε περιττά έξοδα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Αν βρήκατε ποιος εκτυπωτής καλύπτει περισσότερο τις ανάγκες σας, τότε εξετάστε και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, για να μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι από την αγορά που θα κάνετε.

Dpi (ανάλυση εκτύπωσης)

Το (dpi) dots per inch είναι μία μονάδα μέτρησης χωρικής πυκνότητας και συγκεκριμένα, μετράει πόσα dots (κουκκίδες μελάνης) μπορούν να τοποθετηθούν σε μία ίντσα. Άρα, ένας εκτυπωτής με υψηλό dpi θα δίνει ακριβέστερες και ευκρινέστερες εκτυπώσεις από κάποιον με χαμηλότερο.

Ρpm (ταχύτητα εκτύπωσης)

Το ppm είναι συντομογραφία του Pages Per Minute και δηλώνει την ταχύτητα εκτύπωσης (συνήθως σε πρόχειρη ασπρόμαυρη εκτύπωση). Με απλά λόγια όσο μεγαλύτερο είναι το ppm, τόσο γρηγορότερα θα γίνονται οι εκτυπώσεις.

Δοχεία μελάνης

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να εξετάσετε είναι το ποσό των κασετών μελανιού που απαιτούνται για την εκτύπωση, αλλά και το αν είναι προσιτό (οικονομικά) και εύκολα διαθέσιμο στην αγορά (μερικά είναι δυσεύρετα…). Συνήθως, οι εκτυπωτές έχουν ένα δοχείο μελάνης για πολύχρωμες εκτυπώσεις και ένα μαύρο δοχείο για ασπρόμαυρες. Αν πάλι χρησιμοποιούν περισσότερα μελάνια, αυτό σημαίνει πως μειώνεται και το κόστος. Να έχετε υπόψιν σας, πως το toner των laser εκτυπωτών είναι πιο ακριβό για να το αγοράσετε, αλλά καταναλώνεται δυσκολότερα, ενώ το μελάνι των inkjet εκτυπωτών είναι φθηνότερο μεν, τελειώνει γρηγορότερα δε.

Φροντίδα μελανοδοχείων

Καταρχήν, ποτέ μη θέτετε σε λειτουργία τον εκτυπωτή, εάν το μελανοδοχείο είναι άδειο. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην κεφαλή του εκτυπωτή. Το μελάνι που έχει κολλήσει πάνω σε αυτήν την περιοχή έχει καταστροφικές συνέπειες. Η κεφαλή του εκτυπωτή πρέπει να σκουπίζεται με ένα υγρό ύφασμα, πάντοτε με νερό και ποτέ με διαλυτικό. Είναι σημαντικό επίσης να τρέχετε την επιλογή «καθαρισμός κεφαλής εκτύπωσης» από το εγχειρίδιο χρήστη σε τακτά χρονικά διαστήματα για να βεβαιωθείτε ότι η κεφαλή καθαρίζεται.

Previous post Sonim XP 1300 Core
Next post Συμβουλές προστασίας για παιδιά και εφήβους
Cosmote
mpro-emr

Διαβάστε δωρεάν προηγούμενα τεύχη του περιοδικού “OnLine”

ONLINE

eXtreme: Διαβάστε το δωρεάν!