Βγάλτε φωτογραφίες με χαμόγελο

Βγάλτε φωτογραφίες με χαμόγελο

Το μυστικό για ένα υπέροχο χαμόγελο στη φωτογραφία: μην πείτε “Cheese”, πείτε “Ouistiti” α λα γαλλικά.


Η Nikon αποκαλύπτει τις λέξεις από όλη την Ευρώπη που αποδίδουν το φωτεινότερο χαμόγελο στις φωτογραφίες. Η λέξη “Cheese!” χρησιμοποιείται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κατά τη λήψη μιας φωτογραφίας. Ένα μοναδικό πείραμα από τους ειδικούς της φωτογραφίας και τη Nikon ανακάλυψε ότι η λέξη “Cheese!” δεν είναι η πιο πετυχημένη για τη δημιουργία ενός φωτεινού χαμόγελου. Αντίθετα, οι Γάλλοι με το δικό τους “Ouistiti” τα πάνε πολύ καλύτερα.


Αυτή η λέξη αποδείχτηκε ότι δημιουργεί την καλύτερη φωτογραφική έκφραση. Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε συγκρίνοντας τις φράσεις που χρησιμοποιούν οι πολίτες 26 χωρών της Ευρώπης όταν πρόκειται να φωτογραφηθούν, αποκαλύφθηκαν οι πέντε κορυφαίες φράσεις που δημιουργούν το τέλειο χαμόγελο, σύμφωνα με την κρίση του κορυφαίου φωτογράφου πορτραίτων, Peter Skjold Petersen.


Για το πείραμα τηIAM_NIKON_1ς Nikon φωτογραφήθηκε ένα μοντέλο προφέροντας κάθε φράση με την επίβλεψη του Tim Bowen, ειδικού γλωσσολογίας και άρθρωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή προφορά της κάθε έκφρασης. Η κάθε έκφραση φωτογραφήθηκε σε πέντε διαδοχικά κάδρα για να αποτυπωθεί το ακριβές αποτέλεσμα που είχε στο χαμόγελο του θέματος. Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες αναλύθηκαν από το βραβευμένο Δανό φωτογράφο πορτραίτων, Peter Skjold Petersen. Με 15 χρόνια εμπειρίας στην τέχνη τού να βγάζει τον καλύτερο εαυτό των θεμάτων, ο Peter Skjold Petersen αξιολόγησε την κάθε “εθνική φράση φωτογραφικού χαμόγελου” με κριτήριο ποια από όλες είχε ως αποτέλεσμα τη φωτεινότερη και την πιο φυσική έκφραση.


Την κορυφαία θέση κατέλαβε η φράση “ouistiti”, που σημαίνει “μικρή μαϊμού” και είναι αυτή που χρησιμοποιείται συνήθως στη Γαλλία. Ο Petersen εξηγεί το λόγο για την επιλογή του: “Ως φωτογράφος πορτραίτων, αναζητώ πάντα τρόπους ώστε το θέμα μου να μου δώσει το πιο πλατύ και χαλαρό του χαμόγελο, γεγονός που με βοηθάει να αναδείξω τα χαρακτηριστικά του και να προσθέσω λάμψη στο βλέμμα του. Όταν συνέκρινα τα αποτελέσματα από όλες τις χώρες, το σύνολο των φωτογραφιών με τη γαλλική φράση “ouistiti” ανέδειξε τουλάχιστον τρία εξαιρετικά παραδείγματα αυτού που εγώ αναζητώ. Η λέξη αυτή βοηθά γιατί η γλώσσα τοποθετείται πίσω από τα δόντια, με αποτέλεσμα να βγαίνει καλύτερη φωτογραφία”.


Ο Petersen πρόσθεσε επίσης ότι: “Συγκριτικά, η λέξη “cheese” δεν προσφέρει τόσες δυνατότητες για την αποτύπωση αυτού του τέλειου χαμόγελου, καθώς ορισμένοι από τους ήχους στη λέξη μετατοπίζουν το στόμα και τα χείλη μπροστά. Επίσης, το μοντέλο δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται, ίσως επειδή η ίδια λέξη είναι πολύ συνηθισμένη και κοινότοπη πια για να αναγκάσει τους Έλληνες να χαμογελάσουν. Ίσως η ιδέα μιας “μικρής μαϊμούς” να τους κάνει να χαμογελάσουν πλατιά”.


Οι 5 κορυφαίες φράσεις για το τέλειο χαμόγελο στη φωτογραφία
1. Ouistiti – Γαλλία (“μικρή μαϊμού”)
2. Famiglia – Ιταλία (“οικογένεια”)
3. Patatas – Ισπανία (“πατάτες”)
4. Marmolada – Πολωνία (“μαρμελάδα”)
5. Zaag Eens Kaas – Ολλανδία (“πες τυρί”)


Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Tim Bowen της ακαδημίας γλωσσολογίας Pilgrims Ltd., δήλωσε: “Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς τις διαφορές που αποτυπώθηκαν στις φωτογραφίες μέσα από αυτές τις εθνικές “φράσεις φωτογραφικού χαμόγελου”. Οι παραδοσιακά “ρομαντικές” γλώσσες όπως η Ισπανική, η Γαλλική και η Ιταλική, τείνουν να δημιουργούν φωτεινά, χαρούμενα χαμόγελα, ενώ φράσεις που χρησιμοποιούνται σε Ανατολικές χώρες, όπως η Ρουμανία και η Λετονία, έχουν ως αποτέλεσμα πιο αισθησιακές εκφράσεις”.


Ο Mark Pekelharing, Διευθυντής Καταναλωτικών Προϊόντων στη Nikon, σχολιάζει: “Στη Nikon, βασικό μας μέλημα είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου οι άνθρωποι να λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φωτογραφία. Με αυτήν την ιδιαίτερη έρευνα, τώρα όλοι στην Ευρώπη μπορούν να βρουν την τέλεια εθνική φράση για να πετύχουν το χαμόγελο που θέλουν. Αν θα μπορέσουμε να πείσουμε τους Έλληνες να αλλάξουν το “cheese” με το “ouistiti” όμως, είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος!”


Το πείραμα του “Χαμόγελου” πραγματοποιήθηκε για να εγκαινιάσει την κυκλοφορία της νέας σειράς compact φωτογραφικών μηχανών Nikon COOLPIX, συμπεριλαμβανομένων των σειρών S5100, S1100pj, P7000 και S80.


Βασικότερες συμβουλές για τέλειες φωτογραφίες πορτραίτου από τον Peter Skjold Petersen


Σε ειδικές περιστάσεις
Τραβήξτε ορισμένες κλασικές πόζες και ορισμένες που διαφέρουν λίγο. Παραδείγματος χάριν, τραβήξτε μια φωτογραφία ξαπλωμένοι μπρούμυτα. Η γωνία δημιουργεί πάντα μια πολύ ενδιαφέρουσα και πλεονεκτική θέση.
Ρωτάτε πάντα το θέμα σας πώς θα του/της άρεσε να φαίνεται στη φωτογραφία. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθει πως είναι μέρος της διαδικασίας και εάν νιώθει χαρούμενα και ευτυχισμένα με την ιδέα ή την πόζα, τότε είναι πολύ πιθανό να φαίνεται πιο φυσικό και να χαμογελάει περισσότερο.
Λάβετε υπόψη το φως και τη σκιά. Εάν ο ήλιος λάμπει, δοκιμάστε να φωτογραφίσετε το θέμα σας στη σκιά ενός δέντρου. Οι εκφράσεις του προσώπου είναι πιο χαλαρές όταν το ηλιακό φως δεν είναι άμεσο. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, οι λειτουργίες της COOLPIX, όπως το D-lighting και η λειτουργία κατά του θαμπώματος, δημιουργούν ευκρινείς εικόνες


Ομαδικές φωτογραφίες
Ένα από τα δυσκολότερα σημεία κατά τη φωτογράφηση μιας ομάδας είναι να συντονιστούν όλοι στο φακό της φωτογραφικής μηχανής και να έχουν παράλληλα καλή έκφραση. Βεβαιωθείτε ότι όλοι μπορούν να σας δουν και να σας ακούσουν, ζητήστε από την ομάδα να πουν την ίδια φράση, όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω, ή δοκιμάστε να τους κάνετε να γελάσουν. Τραβήξτε πολλές διαφορετικές φωτογραφίες, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη. Ορισμένες από τις ειδικές λειτουργίες της COOLPIX, όπως η Προηγμένη αυτόματη εστίαση στο πρόσωπο η οποία εντοπίζει γρήγορα και εστιάζει σε έως 12 πρόσωπα σε ένα κάδρο, είναι ειδικά σχεδιασμένες για να διασφαλίζουν εξαιρετικές λήψεις ομάδας.


Πορτραίτα
Για να αποτυπωθεί η προσωπικότητα πίσω από το άτομο που φωτογραφίζετε, δοκιμάστε να κάνετε τη λήψη στο οικείο περιβάλλον του ή με αντικείμενα που αντικατοπτρίζουν τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά του (π.χ. με μια κιθάρα ή μοτοσικλέτα ή ακόμη και ένα βιβλίο)

Previous post Στήστε το PC σας από το μηδέν!
Next post Ανακαλύψτε τη δύναμη του LinkedIn
Cosmote
mpro-emr

Διαβάστε δωρεάν προηγούμενα τεύχη του περιοδικού “OnLine”

ONLINE

eXtreme: Διαβάστε το δωρεάν!