Φυσικό αέριο: Ανοίγει ο δρόμος της οικονομικής, περιβαλλοντικά υπεύθυνης και τεχνολογικά προηγμένης μετακίνησης!

Φυσικό αέριο: Ανοίγει ο δρόμος της οικονομικής, περιβαλλοντικά υπεύθυνης και τεχνολογικά προηγμένης μετακίνησης!

Το ακούμε όλο και περισσότερο, μαθαίνουμε για τις επιδόσεις του σε οικονομία και σε φιλικότητα στο περιβάλλον… Ευκαιρία να πληροφορηθούμε όμως πιο συγκεκριμένα για το καύσιμο που θα αλλάξει τα δεδομένα στη μετακίνηση μέσω ορισμένων βασικών ερωτήσεων που απασχολούν όλους τους υποψήφιους «οδηγούς φυσικού αερίου».

“>3. πρατήριοΤι είναι το φυσικό αέριο;

Το φυσικό αέριο είναι φυσικό προϊόν, ένα αέριο μείγμα υδρογονανθράκων, Εξάγεται από υπόγεια κοιτάσματα και σήμερα έχει αλλάξει το ενεργειακό τοπίο της χώρας αφού προσφέρει οικονομία, αποδοτικότητα και ευκολίες σε πολυάριθμα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και στην ηλεκτροπαραγωγή.

Πως χρησιμοποιείται στην κίνηση οχημάτων;

Τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου βρίσκουν λαμπρό πεδίο εφαρμογών στις μεταφορές και τις μετακινήσεις, αφού αποτελεί ιδανική επιλογή καυσίμου για όλα τα μεγέθη οχημάτων. Είναι οικονομικό, τόσο για τον οδηγό, όσο και συνολικότερα για το ενεργειακό ισοζύγιο μίας χώρας που με τη χρήση του δε χρειάζεται πλέον να βασίζεται μόνο στο ακριβό πετρέλαιο. Είναι πολύ φιλικό προς το περιβάλλον, επιτρέποντας την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τις μετακινήσεις – χωρίς ωστόσο να υποβάλει κανέναν περιορισμό.

Το φυσικό αέριο κίνησης προωθείται στην ελληνική αγορά από τη ΔΕΠΑ με την εμπορική ονομασία FISIKON
Το φυσικό αέριο κίνησης προωθείται στην ελληνική αγορά από τη ΔΕΠΑ με την εμπορική ονομασία FISIKON

Πόσο διαδεδομένο είναι στην αυτοκίνηση;

Σήμερα τα οχήματα που κινούνται με καύσιμο το φυσικό αέριο σε όλο τον κόσμο είναι περίπου 11,5 εκατομμύρια. Περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια από αυτά κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, η κίνηση οχημάτων με φυσικό αέριο είναι σε αρχικό στάδιο, έχοντας ήδη μπει ωστόσο σε καλό και… «ταχείας κυκλοφορίας» δρόμο.

Ποιες είναι οι υποδομές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα;

Η ΔΕΠΑ, η εταιρία που εισήγαγε πρώτη την πηγή ενέργειας του μέλλοντος στη χώρα μας, δημιουργεί τη βασική υποδομή ώστε να ανοίξει την αγορά αεριοκίνησης και υλοποιεί συνεργασίες με όραμα όλο και περισσότεροι επαγγελματίες και ιδιώτες οδηγοί να έχουν πρόσβαση στο πράσινο, οικονομικό καύσιμο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΠΑ προχωρά σταθερά στη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής – σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ – για την τροφοδοσία οχημάτων που κινούνται με φυσικό αέριο. Σήμερα διαθέτει τέσσερεις σταθμούς ανεφοδιασμού φυσικού αερίου κίνησης FISIΚON:

Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία και άλλων πρατηρίων FISIKON και σε άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2014, με τα πρώτα νέα πρατήρια να ανοίγουν στις περιοχές της Φιλαδέλφειας, του Ασπρόπυργου, του Βόλου, της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης (2ο πρατήριο σε άλλο δήμο).
2. pratirio

Ο σταθμός ανεφοδιασμού FISIKON στην Ανθούσα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, εξυπηρετώντας όλα τα οχήματα – ΙΧ και ΔΧ
Ο σταθμός ανεφοδιασμού FISIKON στην Ανθούσα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, εξυπηρετώντας όλα τα οχήματα – ΙΧ και ΔΧ

Ποια οχήματα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο;

Το φυσικό αέριο καίγεται σε κινητήρα τύπου Otto με σπινθήρα. Έτσι καθίσταται δυνατή η εναλλαγή βενζίνης – φυσικού αερίου για επιπλέον αυτονομία, τόσο σε μικρά οχήματα, όσο και σε βαρέα οχήματα που κινούνται σε συγκεκριμένες διαδρομές (λεωφορεία, απορριμματοφόρα, κλπ.). Ο οδηγός έχει την ευχέρεια με το πάτημα ενός κουμπιού να επιλέγει εκείνος με ποιο καύσιμο θα κινηθεί. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς οχήματος φυσικού αερίου ή μετατροπής ενός συμβατικού οχήματος σε όχημα φυσικού αερίου (δηλαδή διπλής καύσης). Η διαφορά στην τιμή πώλησης μεταξύ ενός συμβατικού οχήματος κι ενός οχήματος φυσικού αερίου, καθώς και το κόστος μετατροπής ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου σε όχημα φυσικού αερίου είναι μία επένδυση με άμεση απόσβεση, χάρη στα σημαντικά οικονομικά οφέλη του FISIKON.

Χάρη στα σημαντικά οικονομικά οφέλη του FISIKON, η διαφορά στην τιμή πώλησης μεταξύ ενός συμβατικού οχήματος κι ενός οχήματος φυσικού αερίου είναι μία επένδυση με άμεση απόσβεση

Τι γίνεται με τα μοντέλα φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμα;

Αυτοκίνητα φυσικού αερίου διαθέτουν στην αγορά οι μεγαλύτερες εταιρείες, μεταξύ αυτών και οι FIAT, VOLVO, SAAB, FORD, MERCEDES, OPEL, SEAT, AUDI και SKODA, με κυβισμό από 1.400 έως και 2.000 κυβικά εκατοστά. Ακόμα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία ελαφρών φορτηγών διανομής για χρήση εντός πόλεων, αλλά και μοντέλα βαρέων οχημάτων/ φορτηγών.

Πόσο οικονομικό είναι το φυσικό αέριο;

Η οικονομία είναι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του φυσικού αερίου, καθώς σύμφωνα με μελέτες, ένα όχημα φυσικού αερίου μπορεί να προσφέρει ποσοστό εξοικονόμησης μέχρι 66% σε σχέση με τη χρήση βενζίνης. Ακόμα, με το ίδιο κόστος καυσίμου κερδίζουμε πολύ περισσότερα χιλιόμετρα.

 

Έτσι, η χρήση του FISIKON συνεπάγεται εξοικονόμηση σημαντικού χρηματικού ποσού σε κάθε γέμισμα του ντεπόζιτου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα για το κόστος μετακίνησης ενός VW Eco Up!, το οποίο κατά τη συμμετοχή του στο «7ο EKO Mobility Rally 2013», που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου, ανέδειξε το FISIKON ως το πλέον οικονομικό καύσιμο, διανύοντας απόσταση 582 χλμ., με κατανάλωση 13,9 κιλών καυσίμου φυσικού αερίου αξίας μόλις… 13,7 ευρώ!

 

Το «7ο EKO Mobility Rally 2013» ανέδειξε το FISIKON ως το πλέον οικονομικό καύσιμο: Απόσταση 582 χλμ. με κόστος μόλις 13,7 ευρώ!
Το «7ο EKO Mobility Rally 2013» ανέδειξε το FISIKON ως το πλέον οικονομικό καύσιμο:
Απόσταση 582 χλμ. με κόστος μόλις 13,7 ευρώ!

4.rally

Ποια είναι η απόδοση του φυσικού αερίου σε σχέση με τα άλλα καύσιμα;

Οι κινητήρες φυσικού αερίου είναι εξίσου ισχυροί με εκείνους της βενζίνης, και δε διαφέρουν σε τίποτα για τον οδηγό που έχει συνηθίσει τα συμβατικά καύσιμα. Αντίθετα, το φυσικό αέριο προσφέρει στον οδηγό επιπλέον πλεονεκτήματα όπως μικρότερες φθορών στον κινητήρα, απόλυτη ασφάλεια και προηγμένη τεχνολογία και βέβαια την ικανοποίηση πως οδηγεί ένα φιλικό προς το περιβάλλον όχημα.

 

Και το περιβάλλον;

Συγκρινόμενη με τη βενζίνη, η χρήση του φυσικού αερίου στα οχήματα παρουσιάζει τις εξής μειώσεις:

 

  • Διοξείδιο του άνθρακα, υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου: -23 %
  • Σχηματισμό όζοντος και φωτοχημικό αέρα, που προκαλούν το νέφος στις πόλεις: -90%
  • Τοξικά αέρια:
    • Αλδεϋδες: -75%
    • Βουταδιένιο: -95%
  • Αρωματικούς καρκινογόνους υδρογονάνθρακες: -95%

 

Είναι επομένως προφανές ότι το φυσικό αέριο ικανοποιεί και με το παραπάνω τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα κρατικών και μη-κυβερνητικών οργανισμών.

Το FISIKON θα επιτρέψει σε όλους τους οδηγούς – ιδιώτες και επαγγελματίες – να έχουν πρόσβαση σε οικονομική, περιβαλλοντικά υπεύθυνη, τεχνολογικά προηγμένη μετακίνηση. Παράλληλα, θα τονώσει την αγορά του αυτοκινήτου που τόσο δοκιμάστηκε από την οικονομική κρίση, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιακών δομών της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Previous post To Powerline της devolo διαθέσιμο από την Oktabit
Next post Βραβεία Sony World Photography Awards 2014
Cosmote
mpro-emr

Διαβάστε δωρεάν προηγούμενα τεύχη του περιοδικού “OnLine”

ONLINE

eXtreme: Διαβάστε το δωρεάν!