Πριν αγοράσετε βιντεοπροβολέα

Πριν αγοράσετε βιντεοπροβολέα

Μια ξενάγηση στα μυστικά των βιντεοπροβολέων και οι απαιτούμενες γνώσεις για μια έξυπνη αγορά.

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στη λύση ενός projector, όταν το ζητούμενο είναι η κινηματογραφική εμπειρία στο σαλόνι του σπιτιού. Η μόδα των LCD και Plasma TV με τεράστιες διαγωνίους δίνει σιγά-σιγά τη θέση της σε αυτήν του βιντεοπροβολέα. Το άλλοτε απλησίαστο όνειρο έχει αρχίσει να συναγωνίζεται το κόστος των τηλεοράσεων, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία home cinema.

Φωτεινότητα
Η ποσότητα ορατού φωτός που εκπέμπει ένας βιντεοπροβολέας μετριέται σε ANSI Lumens. Παλαιότερα ένα lumen ισοδυναμούσε με την ποσότητα φωτός που προβάλει ένα κερί προς μια κατεύθυνση, ωστόσο επειδή τα κεριά δεν είναι ο πλεόν επιστημονικός τρόπος μέτρησης, το American National Standards Institute (ANSI) καθιέρωσε ένα πιο… αντικειμενικό και ακριβές πρότυπο. Για να προσδιορίσετε τον αναγκαίο αριθμό lumens, πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις διαστάσεις της αίθουσας προβολής και τις συνθήκες φωτεινότητας του χώρου της προβολής. Περισσότερα ANSI Lumens ισοδυναμούν με φωτεινότερη εικόνα, προκειμένου να είναι ορατή άνετα και δίχως να χρειάζεται να σβήσετε τα φώτα στο δωμάτιο.

Πόση φωτεινότητα χρειάζεστε;

ANSI lumens

Συνθήκες προβολής

Μέχρι 1.400

Δωμάτιο λογικών διαστάσεων, συνθήκες χαμηλού φωτισμού

Από 1.400 έως 2.000

Μεγάλες αίθουσες & δωμάτια, συνθήκες κανονικού φωτισμού

Πάνω από 2.000

Αμφιθέατρα, προβολή ακόμα και υπό συνθήκες έντονου φωτισμού

Ανάλυση
Η ποικιλία των αναλύσεων στην αγορά των βιντεοπροβολέων είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Όσο μεγαλύτερη ανάλυση έχει ο βιντεοπροβολέας, τόσο πιο λεπτομερής είναι η απεικόνιση. Όταν ο projector αναπαράγει το φτωχής ανάλυσης τηλεοπτικό σήμα, τότε σίγουρα… χαραμίζονται οι HD αρετές του. Αντίθετα, αν συνδέσετε έναν projector υψηλής ανάλυσης με ένα PC, μια παιχνιδομηχανή νέας γενιάς ή ένα Blu-ray player, τότε θα μείνετε… εκστασιασμένοι από το οπτικό αποτέλεσμα!

Οι κυριότερες αναλύσεις

Ονομασία

Ανάλυση (σε pixels)

SVGA

800 x 600

XGA

1024 x 768

720p

1280 x 720

SXGA

1280 x 1024

UXGA

1600 x 1200

Full HD

1920 x 1080

Λίγα λόγια για το HD

Σίγουρα θα έχετε ακούσει τους «κωδικούς» 1080p, 720p, 1080i και θα αναρωτιέστε τι σημαίνουν. Ακόμα και αν έχετε συνειδητοποιήσει πως το νούμερο αναφέρεται στην ανάλυση, δηλαδή στην ποιότητα των λεπτομερειών που αποδίδονται λόγω του πλήθους του αριθμού των οριζόντιων γραμμών, είναι πολύ πιθανόν τα «p» και «i» συνθετικά να εξακολουθούν να αποτελούν γρίφο για εσάς. Το «p» (progressive) σημαίνει προοδευτική σάρωση, γεγονός που συνεπάγεται πως όλες οι οριζόντιες γραμμές του καρέ εμφανίζονται ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να μειώνεται το γνωστό «τρεμόπαιγμα» της εικόνας. Αντίθετα, το «i» (interlaced) σημαίνει πεπλεγμένη σάρωση και συνεπώς το καρέ δημιουργείται σε δύο φάσεις. Πρώτα εμφανίζονται οι μονές μετά οι ζυγές οριζόντιες γραμμές, γεγονός που δεν βοηθά ιδιαίτερα στην σταθερή και ξεκούραστη θέαση.

Διαστάσεις, βάρος, design
Οι διαστάσεις και το βάρος, συνήθως, αποτελούν κριτήριο επιλογής όταν ο βιντεοπροβολέας δεν εγκαθίσταται μονίμως σε ένα σταθερό σημείο, αλλά μεταφέρεται από δωμάτιο σε δωμάτιο, από σπίτι σε εξοχικό ή ακόμα και από πόλη σε πόλη, αν κάποιος τον χρησιμοποιεί για επαγγελματικές παρουσιάσεις. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όπου και αν «στρογγυλοκαθίσει» ο projector, η αισθητική του και το κομψό του design παίζουν σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα αν αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό του σαλονιού σας. Κάποια μοντέλα μάλιστα, ενσωματώνουν και DVD Player, ώστε να μειώνεται η ανάγκη καλωδίωσης και να ενισχύεται ο φορητός χαρακτήρας.

Διαστάσεις εικόνας
Πριν αγοράσετε έναν βιντεοπροβολέα καλό θα ήταν να λάβετε υπόψιν σας και τις διαστάσεις της οθόνης ή του κενού τοίχου που θα χρησιμοποιείτε συνήθως για προβολή. Όσο πιο μακριά τοποθετήσετε τον projector από το σημείο προβολής, τόσο μεγαλύτερη οθόνη μπορείτε να προβάλετε. Ορισμένοι projectors, ωστόσο, υποστηρίζουν προβολή μεγάλου μεγέθους ακόμα και από απόσταση ελάχιστων μέτρων, γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς για μικρούς χώρους. Συνιστάται ο βιντεοπροβολέας να διαθέτει διόρθωση της τραπεζοειδούς παραμόρφωσης, μια τεχνολογία που μπορεί να εξαλείψει τις παραμορφώσεις της εικόνας όταν είναι τοποθετημένος με κάποια απόκλιση γωνίας ως προς την οθόνη.

Λόγος αντίθεσης

Η αντίθεση (contrast) ενός βιντεοπροβολέα είναι ο λόγος μεταξύ της φωτεινότερης και της σκοτεινότερης δυνατής περιοχής της προβολής. Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο λόγος τόσο πιο καθαρή είναι η εικόνα, ακόμα και κάτω από συνθήκες έντονου φωτισμού. Αν για παράδειγμα ο λόγος είναι κάτω από 400:1 με δυσκολία θα διακρίνετε τους πρωταγωνιστές της ταινίας!

Χρόνος ζωής λάμπας

Η αντικατάσταση της λάμπας ενός βιντεοπροβολέα κοστίζει κάποιες εκατοντάδες ευρώ. Πριν αγοράσετε, λοιπόν, έναν προτζέκτορα, βεβαιωθείτε πως ο μέσος χρόνος ζωής της λάμπας (μετριέται σε ώρες), δεν είναι πολύ σύντομος. Αν είναι κάτω από 2.000 ώρες, τότε σχετικά σύντομα θα χρειαστεί να προβείτε σε νέα έξοδα για αλλαγή λάμπας, ιδιαίτερα αν κάνετε καθημερινή χρήση της συσκευής.

Previous post Πριν αγοράσετε ακουστικά
Next post Πριν αγοράσετε netbook
mpro-emr

Διαβάστε δωρεάν προηγούμενα τεύχη του περιοδικού “OnLine”

ONLINE

eXtreme: Διαβάστε το δωρεάν!