Πριν αγοράσετε Smartphone

Πριν αγοράσετε Smartphone

Αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή “έξυπνου” κινητού παίζει ένα φιλικό κεντρικό μενού, η εμπειρία χρήσης του και το πλήθος των διαθέσιμων εφαρμογών, παράμετροι που καθορίζονται από το εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα.


Κάποτε οι έννοιες «λειτουργικό σύστημα» και «κινητό τηλέφωνο» ελάχιστα σημεία επαφής είχαν. Πλέον οι κατασκευαστές κινητών έχουν την πολυτέλεια να είναι σε θέση να διαλέγουν εκείνο το λειτουργικό σύστημα που ταιριάζει καλύτερα στη συσκευή τους, αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση στο download center του. Ποια είναι η στάση που θα πρέπει να τηρήσει ο χρήστης ωστόσο απέναντι σε αυτή την κατάσταση; Ποιο λειτουργικό θα πρέπει να προτιμήσει και τι θα πρέπει να περιμένει από το «κατάστημά» του;


iOS
Το iOS της Apple ήταν ο πρώτος διδάξας αφού στην ουσία ήταν το πρώτο λειτουργικό σύστημα που κατέστησε σαφές πως βασίζεται στις εφαρμογές και τα παιχνίδια που θα κατεβάσουν οι χρήστες. H Apple υποστήριξε το App Store δίνοντας την ευκαιρία σε indie developers να θησαυρίσουν πουλώντας καινοτόμες ιδέες σε φθηνές υλοποιήσεις με χαμηλή τιμή. Αρχικά, οι ανεξάρτητοι δημιουργοί ήταν εκείνοι που τροφοδοτούσαν με εφαρμογές το App Store, ωστόσο πλέον οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και videogames υποστηρίζουν ένθερμα την πλατφόρμα της Apple, το ψηφιακό κατάστημα της οποίας διευρύνεται τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε πελάτες, καθώς ο καιρός περνά…


Το App Store της Apple ξεκίνησε την εμπορική του λειτουργία στις 10 Ιουλίου 2008.


Android
Δεν ξέρουμε αν πριν από μερικά χρόνια, τον καιρό που η Google ξεκινούσε την ανάπτυξη του Android, οι άνθρωποι της πίστευαν στο νεότευκτο λειτουργικό σύστημα, ωστόσο σήμερα, με ολοένα και περισσότερες εταιρείες να το εμπιστεύονται για τις συσκευές τους (στις δικές τους εκδόσεις, φυσικά), το μερίδιό του στην αγορά διαρκώς αυξάνεται. Από πλευράς πρόσθετων εφαρμογών και παιχνιδιών, το Android θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “iOS wannabe”, καθώς βαδίζει στα ίδια χνάρια με το λειτουργικό της Apple. Τα διαθέσιμα apps αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου ενώ, όσο μεγαλώνει ο αριθμός Android phones τα οποία διατίθενται, τόσο και εκτείνεται και το ενδιαφέρον των εταιρειών για τις εφαρμογές του.


Το Android Market της Google ξεκίνησε την εμπορική του λειτουργία στις 22 Οκτωβρίου 2008.


Symbian OS
Μετρώντας κάμποσα χρόνια στην “καμπούρα” της, η οικογένεια λειτουργικών Symbian (S60, S80, S90 και UIQ) έχει ζήσει αρκετές γενιές κινητών τηλεφώνων. Ως εκ τούτου, η πολυετής εμπειρία της είναι λογικό να της έχει αφήσει “προίκα” έναν μεγάλο αριθμό από εφαρμογές και παιχνίδια για κάθε συσκευή. Το κακό με το Symbian είναι πως δεν υπάρχει ένα ενιαίο κατάστημα, όπως το Android Market ή το App Store, ώστε ο χρήστης να μπορεί να βρει μαζεμένες όλες τις εφαρμογές που κυκλοφορούν για το τηλέφωνό του. Το πληρέστερο όλων, ωστόσο είναι το Ovi Store της Nokia, εκεί απ’ όπου η φιλανδική εταιρεία διαθέτει τις εφαρμογές και τα παιχνίδια για τις συσκευές της, ταξινομημένα, οργανωμένα και με πλήθος πρόσθετων πληροφοριών για τον χρήστη.


Το κατάστημα Ovi Store ξεκίνησε την εμπορική του λειτουργία τον Μάιο του 2009.


Windows Phone 7
Παρά το γεγονός ότι η αγορά έδειχνε σιγά σιγά να αποδέχεται το Windows Mobile, η Microsoft έκρινε ότι χρειάζονταν δραστικά μέτρα για την καθιέρωσή τους και έτσι λάνσαρε τα Windows Phone 7, προκαλώντας πάταγο στις τάξεις των smartphones. Από πλευράς πρόσθετων εφαρμογών, η διάθεσή τους γίνεται μέσω του Windows Phone Marketplace, με τη Microsoft να στηρίζει πολλά στις third party δημιουργίες. Μάλιστα, το Windows Phone SDK που απαιτείται για την ανάπτυξη των εφαρμογών είχε ξεπεράσει τα 500.000 downloads στις αρχές του Οκτωβρίου… Πέραν του Windows Phone Marketplace, η Μicrosoft κάνει δυναμικό “μπάσιμο” και στον χώρο του gaming, φέρνοντας στα κινητά της και το Xbox Live και διαθέτοντας παιχνίδια για αυτά μέσω της υπηρεσίας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η έναρξη λειτουργίας του Windows Phone Marketplace όσο και η ενσωμάτωση του Xbox Live στα Microsoft Smartphones τοποθετούνται χρονικά στις 21 Οκτωβρίου 2010, ενώ το Φεβρουάριο του 2011, ανακοινώθηκε η στρατηγική συνεργασία της Nokia με τη Microsoft για την από κοινού κατασκευή smartphones κάτι που αλλάζει τον χάρτη της αγοράς έξυπνων κινητών τηλεφώνων σε παγκόσμιο επίπεδο.


Samsung Bada
Το Bada αποτελεί δημιούργημα της Samsung και όντας βασιζόμενο στην πλατφόρμα Linux, είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ταιριάζει τόσο στα high end smartphones όσο και στα lower end κινητά της εταιρείας. Όπως είναι λογικό, το bada χρησιμοποιείται για την ώρα μόνο από τα Samsung κινητά, ενώ κόντρα στο ρεύμα της εποχής, η εταιρεία αποφάσισε να μην υιοθετήσει open ended χαρακτήρα για λογαριασμό του. Σε ό,τι αφορά στις πρόσθετες εφαρμογές, η διάθεσή τους γίνεται μέσα από το Samsung Apps, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες ανά τον κόσμο.


To Samsung Apps μετρά ήδη πάνω από έναν χρόνο ζωής, διάστημα στο οποίο τα downloads έχουν ξεπεράσει σε σύνολο τα 14 εκατομμύρια. Ξεκίνησε την εμπορική του λειτουργία στις 19 Σεπτεμβρίου 2009.


2 thoughts on “0

Comments are closed.

Nvidia 1 Previous post Πριν αγοράσετε Κάρτα Γραφικών
Facebook Apps And Games Next post Εφαρμογές και παιχνίδια στο Facebook
Cosmote Robotics Adforum 300x250
Instax Square Link Web 300x250
mpro-emr

Διαβάστε δωρεάν προηγούμενα τεύχη του περιοδικού “OnLine”

ONLINE

eXtreme: Διαβάστε το δωρεάν!