Πριν αγοράσετε τηλεόραση

Πριν αγοράσετε τηλεόραση

Είναι οι HD, 1080i, 1080p, άγνωστες λέξεις για εσάς; Διαβάστε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε τηλεόραση…


Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να κάνετε μια αγορά που δεν θα μετανιώσετε.


Flat panel LCD
Η τεχνολογία LCD (Liquid Crystal Display) εξελίσσεται αδιάκοπα. Οι επίπεδες οθόνες LCD έχουν κατά κανόνα υψηλότερη μέγιστη ανάλυση και αποτελούν ιδανικές λύσεις για τους οπαδούς του High Definition που δεν αναζητούν μια τηλεόραση που θα καταλαμβάνει όλον τον τοίχο του σαλονιού! Η κατανάλωση των οθονών LCD παρουσιάζεται μειωμένη σε σχέση με τις οθόνες πλάσματος έως και 30-40%. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως η υψηλή κατανάλωση είναι ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των Plasma.


Πλεονέκτημα των LCD αποτελεί και ο αμελητέος θόρυβος που παράγουν σε αντίθεση με αυτόν που παράγουν οι ανεμιστήρες των οθονών Plasma. Τέλος, οι οθόνες LCD έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής από τις τηλεοράσεις πλάσματος.


Plasma
Οι οθόνες Plasma λειτουργούν με διέγερση φωσφόρου. Ο λόγος αντίθεσης στις τηλεοράσεις Plasma είναι συνήθως αρκετά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των LCD. Παράλληλα, αν και οι Plasma διαθέτουν επίπεδα φωτεινότητας πολύ υψηλότερα από αυτά των LCD οθονών, ο χρόνος απόκρισής τους είναι μικρότερος των LCD. Όσον αφορά στη γωνία θέασης, αν και
μέχρι πρόσφατα ήταν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των τηλεοράσεων Plasma, σήμερα ωστόσο τα σύγχρονα μοντέλα LCD έχουν γωνία θέασης που ξεπερνά τις 170 μοίρες. Τέλος, το κόστος των Plasma είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τις LCD, μόνο όταν έχουμε να κάνουμε με μοντέλα μεγάλων διαγώνιων, π.χ. 47” και άνω. Αποτελούν, συνεπώς, αξιόλογη πρόταση
όταν θέλετε TV που να καταλαμβάνει… όλο τον τοίχο!


1080p ή 1080i;
Έχετε ακούσει τους «κωδικούς» 1080p, 720p, 1080i και αναρωτιέστε τι σημαίνουν; Ακόμα και αν έχετε συνειδητοποιήσει πως το νούμερο αναφέρεται στην ανάλυση, δηλαδή στην ποιότητα των λεπτομερειών που αποδίδονται λόγω του πλήθους του αριθμού των οριζόντιων γραμμών, είναι πολύ πιθανόν τα «p» και «i» συνθετικά να αποτελούν γρίφο. Το «p» (progressive) σημαίνει προοδευτική σάρωση, γεγονός που συνεπάγεται πως όλες οι οριζόντιες γραμμές του καρέ εμφανίζονται ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να μειώνεται το «τρεμόπαιγμα» της εικόνας. Αντίθετα, το «i» (interlaced) σημαίνει πεπλεγμένη σάρωση και συνεπώς το καρέ δημιουργείται σε δύο φάσεις. Πρώτα εμφανίζονται οι μονές μετά οι ζυγές οριζόντιες γραμμές, γεγονός που δεν βοηθά ιδιαίτερα στην ξεκούραστη θέαση.


Φωτεινότητα
Η φωτεινότητα εκφράζεται σε cd/m² και αντιστοιχεί στη λαμπρότητα των λευκών τόνων. Όσο πιο σημαντική είναι αυτή η τιμή, τόσο πιο φωτεινή και φυσική είναι η εικόνα.


Λόγος αντίθεσης (Contrast)
Καθορίζει τη διαφορά ανάμεσα στο πιο φωτεινό λευκό και το πιο βαθύ μαύρο. Για παράδειγμα, μια αναλογία contrast 1500:1 δηλώνει πως η πιο καθαρή εικόνα είναι 1500 φορές πιο φωτεινή από την πιο σκοτεινή. Όσο πιο μεγάλη είναι αυτή η τιμή, τόσο πιο ανώτερης ποιότητας είναι η εικόνα.


Χρόνος απόκρισης
Μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (ms) και αντιστοιχεί στο χρόνο που χρειάζονται τα pixels προκειμένου να περάσουν από το ένα χρώμα στο άλλο. Όσο πιο μικρός είναι ο χρόνος, τόσο πιο ρευστή και καθαρή είναι η εικόνα. Δώστε ιδιαίτερο βάρος στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό όταν θέλετε να παίζετε videogames ή να παρακολουθείτε περιεχόμενο με γρήγορες εναλλαγές (αθλητικά).


Ανάλυση
Η ανάλυση μιας τηλεόρασης εκφράζει το πλήθος των κάθετων επί των οριζόντιων γραμμών που δημιουργούν το ηλεκτρονικό «ψηφιδωτό» της οθόνης. Όσο πιο πολλές είναι οι γραμμές, τόσο πιο λεπτό το κάθε ψηφίο που μπορεί να χρωματιστεί στην οθόνη, άρα και τόσο πιο λεπτομερής η εικόνα. Μετριέται με pixels (εικονοστοιχεία) και όσο πιο υψηλός είναι ο αριθμός των pixels τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της εικόνας.


Γωνία θέασης
Η γωνία θέασης (σε μοίρες) ορίζει τη μέγιστη γωνία από την οποία και έπειτα δεν είναι σωστά ορατή η εικόνα. Όσο πιο μεγάλη είναι αυτή η τιμή, τόσο λιγότερο χρειάζεται να είστε ακριβώς απέναντι από την οθόνη για τέλειο οπτικό αποτέλεσμα.


Είσοδος DVI
Μια υποδοχή DVI (Digital Video Interface) επιτρέπει τη μετατροπή ενός ψηφιακού σήματος video χωρίς το αναλογικό πέρασμα, δηλαδή τη μετάδοση σήματος χωρίς απώλεια ποιότητας. Χρησιμοποιείται για τη σύνδεση PC με TV.


Είσοδος HDMI
Η υποδοχή HDMI (High Definition Multimedia Interface) αντικαθιστά την υποδοχή scart. Επιτρέπει ψηφιακή μετάδοση audio/ video ανώτερης ποιότητας.


Previous post Πριν αγοράσετε GPS
Next post Πριν αγοράσετε βιντεοκάμερα
Cosmote
mpro-emr

Διαβάστε δωρεάν προηγούμενα τεύχη του περιοδικού “OnLine”

ONLINE

eXtreme: Διαβάστε το δωρεάν!