Κάρτες μνήμης για ψηφιακές κάμερες

Κάρτες μνήμης για ψηφιακές κάμερες

Πριν από μερικά χρόνια στις φωτογραφικές μηχανές τοποθετούνταν φιλμ. Σήμερα, έχει αντικατασταθεί με τις μικρές και σημαντικά αποδοτικότερες κάρτες μνήμης.


Γνωρίζετε αρκετά για την κάρτα της ψηφιακής σας μηχανής; Χάρη σ’ αυτήν απαθανατίζετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και στιγμές που δεν θα θέλατε να ξεχάσετε. Τα δέκα χαρακτηριστικά που παρατίθενται θα σας βοηθήσουν να προστατέψετε την πολύτιμη μικρή γνωριζοντάς την καλύτερα.


Τύποι καρτών μνήμης
Υπάρχουν τέσσερεις βασικοί τύποι καρτών: οι CompactFlash (CS), Secure Digital (SD) οι Memory Stick (MS) και Smart Media (SM). Στο εμπόριο κυκλο-
φορούν πάρα πολλές παραλλαγές αυτών των τριών καρτών, το σημαντικό είναι όμως να γνωρίζετε ποια είναι συμβατή με την κάμερά σας.


Χωρητικότητα μνήμης
Θεμιτό είναι η κάρτα να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 2GB. Με μια κάρτα,
π.χ., των 2GB μπορείτε να αποθηκεύσετε περίπου 380 μεγάλες JPEG φωτογραφίες και 117 σε RAW format (στην περίπτωση που σκοπεύετε να κρατάτε φωτογραφίες σε RAW format είναι προτιμότερο να αγοράσετε κάρτα μνήμης 4 – 8GB).


Αριθμός λήψεων
Ο τρόπος που κάνετε τις λήψεις μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των φωτογραφιών που αποθηκεύονται. Να θυμάστε ότι ο αριθμός εξαρτάται από την ανάλυση εικόνας και από τις ρυθμίσεις που επιλέγετε (π.χ., τον τύπο του
αρχείου).


Back up
Καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας μια εφεδρική κάρτα μνήμης. Αν στην κάμερά σας συμπεριλαμβάνεται μια κάρτα μικρής χωρητικότητας, τοποθετήστε την στη θήκη της κάμερας και κρατήστε την για περίπτωση ανάγκης. Eτσι, αν, π.χ., κάποια στιγμή την ξεχάσετε στον υπολογιστή σας, θα σας σώσει η εφεδρική.


Κάντε format στην κάρτα
Κάντε format στην κάρτα σας μόνο όταν την έχετε τοποθετημένη στην κάμερα και όχι όταν είναι περασμένη στον υπολογιστή. Το να διαγράφετε μερικές εικόνες είναι καλό, αλλά αν έχετε πραγματοποιήσει πολλαπλές λήψεις δεν
αρκεί αυτό.Κάντε format!


Χωρητικότητα κάρτας
Αποφύγετε να γεμίζετε την κάρτα σας μέχρι το όριο χωρητικότητας. Αν, π.χ., μπορεί να κρατήσει 380 JPEG φωτογραφίες, αποθηκεύστε το πολύ μέχρι 350, διότι ενδέχεται να κρασάρει.


Ταχύτητα κάρτας
Αρχικά ελέγξτε την ταχύτητα μεταφοράς. Οι κάρτες καταγράφουν στα 4x, 10x, 40x, 300x κτλ. Με τις νέες ψηφιακές κάμερες που διαθέτουν αισθητήρες υψηλών Megapixels, είναι σημαντικό, προκειμένου να εξασφαλίσετε την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα, να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τις γρηγορότερες κάρτες που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο.


Μία κάρτα vs πολλών
Αν θέλετε να απαθανατίσετε ένα σημαντικό γεγονός, καλό είναι να μην κρατήσετε όλες τις φωτογραφίες σε μία κάρτα των 8 έως 16GB αλλά σε
πολλές μικρότερης χωρητικότητας. Οι κάρτες μπορούν να σας κρεμάσουν – αν περάσετε όλες τις φωτογραφίες σε μία κάρτα, υπάρχει η πιθανότητα (αν και μικρή) να τις χάσετε όλες, αν κάτι πάει στραβά.


Αφαιρέστε την κάρτα
Απαράβατος κανόνας είναι να μην αφαιρείτε την κάρτα την ώρα που γράφει. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε την μηχανή και μετά
να την επανατοποθετήσετε.


Θήκη καρτών
Καλό είναι όχι μόνο να φυλάτε τις κάρτες σας σε μια θήκη, αλλά και να τοποθετήσετε μια ετικέτα σε καθεμία απ’ αυτές, με το όνομά σας και τον αριθμό τηλεφώνου σας. Αν από την άλλη, έχετε πολλές, προσθέστε και μια λεζάντα με το περιεχόμενό τους!


Previous post Κάντε τα dvd ή τα blu-ray να παίζουν
Next post Πώς να βγάζετε όμορφες φωτογραφίες με το κινητό σας
Cosmote
mpro-emr

Διαβάστε δωρεάν προηγούμενα τεύχη του περιοδικού “OnLine”

ONLINE

eXtreme: Διαβάστε το δωρεάν!