Μια πλειάδα συσκευών πλέον διαθέτουν οθόνη αφής, από κινητά τηλέφωνα και tablets μέχρι all-in-one επιτραπέζια PC και φορητές παιχνιδομηχανές. Τι διαχωρίζει όμως μια ποιοτική touch screen από μια μέτριων επιδόσεων;
Mια οθόνη αφής, ή αλλιώς touch screen, υπόσχεται να αναβαθμίσει την εμπειρία χρήσης της συσκευής που εξυπηρετεί, επιτρέποντας απλούστερο χειρισμό με το άγγιγμα των δαχτύλων σας, αποφεύγοντας έτσι πολύπλοκα μενού με «θαμμένες» λειτουργίες που δύσκολα θα ανακαλύψετε. Μια κακής ποιότητας οθόνη αφής, ωστόσο, μπορεί να μετατρέψει το παραπάνω ελκυστικό σενάριο σε πραγματικό… εφιάλτη!
Η φτωχή απόκριση στις προσταγές των αγγιγμάτων μας, το «στράγγισμα» της μπαταρίας σε χρόνο μηδέν ή τα συχνά «κολλήματα» έχουν κάνει αρκετούς καταναλωτές να μετανιώσουν την ώρα και τη στιγμή που πήραν την απόφαση να… εκσυγχρονιστούν! Προτού, λοιπόν, αγοράσετε οποιοδήποτε προϊόν διαθέτει οθόνη αφής, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας τις παραμέτρους που αναλύουμε στη συνέχεια, προκειμένου να καταλήξετε σε μια συσκευή που θα σας λύσει τα χέρια και δεν θα σας κάνει να την πετάξετε με εκνευρισμό από το μπαλκόνι!
Συχνά στα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας οθόνης αφής συναντάμε τους όρους capacitive και resistive. Πρόκειται για δύο πολύ βασικές κατηγορίες οθονών και ο διαχωρισμός έχει να κάνει με τον τρόπο της λειτουργίας τους. Και μπορεί να μη σας ενδιαφέρει πώς κατασκευάστηκε η touch screen κάθε συσκευής, σίγουρα όμως σας νοιάζουν οι διαφορές σε επίπεδο εμπειρίας χρήσης και απόκρισης.
Resistive οθόνες: Πιέστε με οτιδήποτε!
Αναλυτικότερα, μια resistive οθόνη λειτουργεί με βάση την πίεση που ασκεί το δάχτυλό μας στην επιφάνειά της. Αποτελείται από αρκετά στρώματα και η ένωσή τους σε συγκεκριμένα σημεία λόγω της δικής μας πίεσης ενημερώνει το σύστημα για τις συντεταγμένες της περιοχής που αγγίξαμε. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χωρίς πρόβλημα οποιοδήποτε μέσο είναι ικανό να πιέσει την οθόνη (χωρίς να την καταστρέψει εννοείται!) από το δάχτυλό μας μέχρι ένα stylus. Μερικά κινητά με resistive οθόνη είναι τα LG Optimus, Sony Ericsson Vivaz, Nokia N97 mini και Nokia N900.
Capacitive οθόνες: Για τα δάχτυλά σας μόνο…
Οι capacitive touch screens, σε αντίθεση με τις resistive, λειτουργούν αντιλαμβανόμενες την αγωγιμότητα του
δέρματος των δαχτύλων σας. Δεν απαιτείται πίεση για να εντοπίσουν με επιτυχία κάθε άγγιγμά σας και η παράμετρος αυτή «απογειώνει» την απόκριση που έχουν στις εντολές σας. Συνήθως το εξωτερικό τους στρώμα
είναι φτιαγμένο από σκληρό ανθεκτικό γυαλί, εύκολο στο σκούπισμα από τις δαχτυλιές και ικανό να αντιληφθεί πολλαπλά αγγίγματα (multi-touch). Ωστόσο, γραφίδες, γάντια και λοιπά διαφορετικά αντικείμενα αποτελούν
εφιάλτη για την capacitive τεχνολογία η οποία εμπιστεύεται μόνο… το δάχτυλό σας. Μερικά κινητά με capacitive οθόνη είναι τα Apple iPhone, HTC Desire, Nokia N8, Samsung Galaxy S και Samsung Wave.
Προσοχή και στο λογισμικό
Οσο καλή και αν είναι μια οθόνη αφής, σίγουρα δεν θα σας προσφέρει την αναμενόμενη… απόλαυση χρήσης
εάν δεν έχει γίνει προσεγμένη μελέτη στο περιβάλλον και στο περιεχόμενο που αυτή απεικονίζει. Μικρά κουμπιά συχνά προκαλούν εκνευρισμό καθώς, αν δεν έχετε ακροδάχτυλα που θυμίζουν στυλό, με κάθε σας πάτημα αγγίζετε δυο τρία! Επίσης, ένας γρήγορος επεξεργαστής βοηθά στην ταχύτερη ανταπόκριση των μενού ώστε να μη χάνετε χρόνο αναρωτώμενοι αν η οθόνη κατάλαβε την εντολή σας ή απλά η συσκευή αργεί να την κάνει πράξη.