Ασφάλεια στο PC μας

Σεπτέμβριος 16, 2011 No Comments

Spyware, adware, phishing και ιοί παραμονεύουν. Δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους κινδύνους του διαδικτύου.

Κίνδυνοι
Η καθιέρωση του διαδικτύου ως απαραίτητο εργαλείο για την ενημέρωση, την ψυχαγωγία και την επικοινωνία διευκόλυνε αναμφισβήτητα τις καθημερινές μας δραστηριότητες αλλά προσέθεσε επιπλέον προβλήματα στον υπολογιστή μας δυσχεραίνοντας την σωστή του λειτουργία. Αρχικά, ένας απροστάτευτος υπολογιστής είναι εκτεθειμένος σε πληθώρα ιών και στην περίπτωση που ‘’νοσήσει’’ αντιμετωπίζει προβλήματα που ξεκινούν από την απλή μείωση της αποδοτικότητάς του και καταλήγουν στην πλήρη αχρήστευσή του. Όσον αφορά στον απροστάτευτο χρήστη, είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο υποκλοπής των προσωπικών του στοιχείων, όπως η διεύθυνση του e-mail του και ο αριθμός του κινητού του τηλεφώνου, στην εισβολή στα αρχεία του υπολογιστή του αλλά ακόμα και στην υποκλοπή του αριθμού της πιστωτικής του κάρτας.

Spyware & Adware
Δυο από τους πιο ‘’ύπουλους’’ εχθρούς του υπολογιστή είναι τα προγράμματα spyware και adware. Είναι υπεύθυνα για την πληθώρα των διαφημιστικών μηνυμάτων που κατακλύζουν την οθόνη του υπολογιστή, όταν ο χρήστης προσπαθεί να συνδεθεί σε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, για την επιπλέον γραμμή εργαλείων στον Internet Explorer την οποία δεν θυμάται πότε προσέθεσε και σίγουρα για την μείωση της ταχύτητάς σύνδεσης στο διαδίκτυο. Ειδικότερα, τα προγράμματα spyware παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητά του χρήστη, τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται δηλαδή, συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες, όπως το e-mail ή ο αριθμός της πιστωτικής του κάρτας και τις αποστέλλουν σε άγνωστους παραλήπτες. Τα προγράμματα adware αποτελούν ουσιαστικά μια υποκατηγορία των spyware και επικεντρώνουν τη δράση τους στην συνεχή προβολή διαφημίσεων. Διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος του υπολογιστή, προβάλλοντας ανά πάσα ώρα και στιγμή όποια κι αν είναι η λειτουργία που εκτελείται, ενοχλητικά διαφημιστικά μηνύματα. Παράλληλα, τα προγράμματα adware παρακολουθούν κι αυτά τις περιηγήσεις μας στο διαδίκτυο και αποστέλλουν σχετικά με αυτές πληροφορίες. Τέλος, σπαταλούν το bandwith της σύνδεσης μειώνοντας την ταχύτητα του υπολογιστή.

Phishing
To phishing αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους στη χρήση του διαδικτύου, μιας και εξελίσσεται τόσο γρήγορα που καθιστά αδύνατη την εξουδετέρωση του. Πρόκειται για μια ‘’ύπουλη’’ μέθοδο που χρησιμοποιείται, ώστε να παρασυρθεί ο χρήστης και να ανοίξει συγκεκριμένες ιστοσελίδες, ειδικά σχεδιασμένες να υποκλέψουν προσωπικά και οικονομικά του στοιχεία. Η επιτυχία του phishing στηρίζεται αρχικά στην κατασκευή ενός web site απολύτως όμοιου με ένα καταξιωμένο site με υψηλές εμπορικές πωλήσεις. Κατόπιν, ο χρήστης λαμβάνει στην ηλεκτρονική του διεύθυνση ένα mail προερχόμενο από το συγκεκριμένο μεγάλο site, που του ζητά να συνδεθεί στην ιστοσελίδα και να συμπληρώσει τα στοιχεία του λογαριασμού της πιστωτικής του κάρτας επικαλούμενο διάφορους ψεύτικους λόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίπλαστου λόγου, αποτελεί το δήθεν ‘’μπλοκάρισμα’’ του λογαριασμού μας από την προσπάθεια κάποιου κακόβουλου να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν. Ο χρήστης πανικοβάλλεται, εισέρχεται στο site που επισηνάπτεται στο mail και ξανασυμπληρώνει τα στοιχεία του λογαριασμού του για να τον ‘’ξεμπλοκάρει’’. Αμέσως μετά, η πιστωτική του κάρτα παραδίδεται στα χέρια αγνώστων.

Spam
Οι χρήστες του παγκόσμιου ιστού έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμα κίνδυνο, το φαινόμενο spam. Πρόκειται για άχρηστα διαφημιστικά e-mail που πλημμυρίζουν τα εισερχόμενα μηνύματα του χρήστη. Τα διαφημιστικά αυτά μηνύματα, μπορεί να αναφέρονται σε ψεύτικες προσφορές σε ιστοσελίδες δημοπρασιών, προτροπές για αγορά, ειδοποιήσεις για κέρδη υψηλών χρηματικών ποσών ή να αφορούν στα γνωστά σε όλους μας chain letters, που μας προτρέπουν να στείλουμε χρηματικά ποσά σε συγκεκριμένες διευθύνσεις, τα οποία υποτίθεται θα σταλλούν σε άτομα του Τρίτου Κόσμου. Οι σύγχρονες υπηρεσίες Web mail, όπως το Gmail και Hotmail και οι e-mail clients, όπως το Outlook και Thunderbird διαθέτουν ενσωματωμένα φίλτρα που αναγνωρίζουν και απομακρύνουν τα μηνύματα spam παρέχοντας έτσι μια ασφάλεια στο χρήστη. Αν κάποιο από αυτά εισχωρήσει παρά την προστασία στα mail σας, καταγγείλτε το ως spam.

Firewalls: το πρώτο βήμα για την προστασία του PC
Τα »τείχη φωτιάς», ή αλλιώς Firewalls προστατεύουν τον υπολογιστή σας από ανεπιθύμητες »εισβολές». Όταν ο χρήστης συνδέεται στο διαδίκτυο »ανοίγει» ουσιαστικά τις ports, τις εικονικές θύρες του και συνδέεται με τον εξωτερικό κόσμο του διαδικτύου. Στην περίπτωση που οι εικονικές του θύρες είναι ορθάνοιχτες, επίτρεποντας την σύνδεση του υπολογιστή με οποιοδήποτε πρόγραμμα, η ασφάλεια του PC κινδυνεύει καθώς τίποτα δεν εμποδίζει κάποιον επιτήδειο να εισχωρήσει στο σύστημά, υποκλέβοντας αρχεία ή προσωπικά σας στοιχεία. Κάπου εδώ επεισέρχεται η προστασία των Firewalls, τα οποία παρακολουθούν τις συνδέσεις που πραγματοποιούν οι εφαρμογές του διαδικτύου με τον υπολογιστή του χρήστη και στην περίπτωση που αντιληφθούν κάποια περίεργη ενέργεια, όπως για παράδειγμα την προσπάθεια κάποιου επικίνδυνου προγράμματος να στείλει τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη σε άγνωστο παραλήπτη, τον ρωτούν αν επιτρέπει την συγκεκριμένη ενέργεια. Παράλληλα, τα Firewalls τελευταίας γενιάς προσφέρουν επιπλέον προστασία στον χρήστη από διαφημιστικές εισβολές που κατακλύζουν κατά καιρούς την οθόνη του υπολογιστή αλλά και από spyware και adware.

Antivirus: το δεύτερο βήμα
Κάθε υπολογιστής που συνδέεται στο διαδίκτυο, όσο συχνά κι αν γίνεται αυτό, έχει ανάγκη από ένα πρόγραμμα προστασίας, το λεγόμενο antivirus, το οποίο θα ελέγχει τις συνδέσεις του υπολογιστή και θα εξουδετερώνει όλες τις απειλές, πριν προφτάσουν να δημιουργήσουν κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά. Στο διαδίκτυο διατίθενται δίαφορα δωρεάν antivirus,τα οποία μπορείτε εύκολα να κατεβάσετε αλλά και εμπορικά προγράμματα υψηλής τεχνικής υποστήριξης. Η διαφορά τους πέρα από την δωρεάν διάθεση των πρώτων και την ύπαρξη κόστους των δεύτερων, έγκειται στον πλούτο των ρυθμίσεων και επιλογών που διαθέτουν τα εμπορικά προγράμματα, στην ευκολία στη χρήση τους και την παροχή λύσεων »όλα σε ένα», όπου το πρόγραμμα καλύπτει όλο το φάσμα ασφάλειας του υπολογιστή. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα δωρεάν προγράμματα είναι ανεπαρκή. Μπορεί να μην ανανεώνονται τόσο συχνά όσο τα εμπορικά, να μην διαθέτουν τον πλούτο των ρυθμίσεων τους ή να είναι λίγο πιο »περίεργα» στη ρύθμισή τους, δεν παρέχουν όμως λιγότερη ασφάλεια. Ανταποκρίνονται εξίσου καλά στον έλεγχο των αρχείων του χρήστη, την προστασία του υπολογιστή κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο και στην »εξολόθρευση» τυχόν ιών. Η τελική επιλογή ανοίκει στο χρήστη.

Tags: , , , , Ασφάλεια, Πληροφορική

Sorry, the comment form is closed at this time.

COSMOTE Digital Marketing4U: Η νέα υπηρεσία για την προώθηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τη δυνατότητα να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες σε Google και Social Media...