Γνωρίστε το “σύννεφο”

Γνωρίστε το “σύννεφο”

Με την παγίωση του διαδικτύου ως του Νο 1 αποθηκευτικού μέσου, τα τοπικά back-up και o συγχρονισμός διαμέσου των συσκευών καθίστανται πλέον περιττά. Στην πραγματικότητα, ο μέσος χρήστης αποθηκεύει μια αξιοσέβαστη ποσότητα δεδομένων στο διαδίκτυο.


Σύντομα, ακόμη και αυτοί που αποθηκεύουν σχεδόν τα πάντα, το βρίσκουν βολικό να αποχαιρετίσουν τους σκληρούς δίσκους, τα δύσχρηστα back-up και τις διαδικασίες συγχρονισμού.


Όσοι χρησιμοποιούν την online αποθήκευση μιλούν για το «cloud», μια ορολογία που μεταφορικά αναφέρεται ακριβώς σε αυτήν τη διαδικασία τής διαδικτυακής αποθήκευσης. Παρακάτω θα δούμε πώς μπορεί το internet να σας βοηθήσει να συγχρονίσετε τις πληροφορίες σας διαμέσου των εφαρμογών σας ή μέσα από πλατφόρμες και συσκευές, για να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας από οποιοδήποτε σημείο, οποιαδήποτε στιγμή.


Email
Είτε διατηρείτε κάποιο λογαριασμό mail (Υahoo, Ηotmail, Gmail) είτε στέλνετε και λαμβάνετε μηνύματα μέσω κάποιας άλλης εφαρμογής, τα μηνύματά σας περνούν μέσα από το «σύννεφο» και αποθηκεύονται στους διαδικτυακούς servers, έστω και προσωρινά. Το πλεονέκτημα να αποθηκεύετε τα δεδομένα σας online είναι ότι έτσι δεν κινδυνεύετε να χάσετε σημαντικά μηνύματα και αρχεία. Μερικοί χρήστες μάλιστα στέλνουν στο email τους τα σημαντικά έγγραφα ή εκείνα που χρησιμοποιούν συχνότερα, ώστε να μπορούν να έχουν συνέχεια πρόσβαση σε αυτά (το Gmail είναι μια καλή λύση, καθώς προσφέρει δωρεάν 7GB αποθηκευτικό χώρο).


Dropbox
Το Dropbox είναι ένα εργαλείο συγχρονισμού που λειτουργεί στο παρασκήνιο – οι φάκελοί σας όχι μόνο κωδικοποιούνται και συγχρονίζονται με τον online Dropbox λογαριασμό σας, αλλά επιπλέον μπορείτε να διαμοιράζεστε τους φακέλους σας με τους φίλους σας, να έχετε online πρόσβαση σε αυτούς ή να τους συγχρονίζετε με όσες συσκευές επιθυμείτε. Η συγκεκριμένη εφαρμογή σας παρέχει 2GB δωρεάν αποθηκευτικό χώρο.


Evernote
Το Εvernote είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε οποιαδήποτε πληροφορία θέλετε: επαγγελματικές κάρτες, οδηγίες, εικόνες, ιδέες, προσκλήσεις και, γενικά, οποιαδήποτε πληροφορία σας ενδιαφέρει να θυμάστε ή να διατηρήσετε (μερικοί το αποκαλούν «extra μυαλό»). Ακόμη, το Εvernote διατρέχει τα δεδομένα σας και, όταν θέλετε να αναζητήσετε κάποια πληροφορία, μπορείτε εύκολα να την αναζητάτε και να την
βρίσκετε.


Lastpass
Τι είναι το πιο ενοχλητικό που μπορεί να σας συμβεί, όταν θέλετε να ανοίξετε το email σας από έναν υπολογιστή πέραν του δικού σας; Να μη θυμάστε τον κωδικό σας που, επειδή είναι αποθηκευμένος στον browser του PC σας, δεν τον πληκτρολογείτε ποτέ! Το Lastpass σας δίνει τη λύση, διότι κωδικοποιεί και αποθηκεύει όλους τους κωδικούς σας στο διαδίκτυο. Επιπλέον, προσφέρει επεκτάσεις ώστε να συγχρονίζετε τους κωδικούς ανάμεσα σε πολλούς browsers. Σημαντικό είναι επίσης ότι παρέχει ένα πρόγραμμα δημιουργίας κωδικών, σχεδόν απροσπέλαστο.


Xmarks
Οταν αναφερόμαστε στο «cloud», αναφερόμαστε στους browsers και στα bookmarks. Οι browsers είναι το ψηφιακό μέσον που μας συνδέει με τον παγκόσμιο ιστότοπο. Οι περισσότεροι χρήστες, μάλιστα, συνδέονται πολλές φορές συναισθηματικά με τον browser που χρησιμοποιούν. Ενώ οι περισσότεροι browsers συγχρονίζουν με τα προσωπικά σας data, δεν σας συγχρονίζουν με τα bookmarks. Και αυτήν ακριβώς την έλλειψη έρχεται να καλύψει το Xmarks.


Amazon cloud drive & player
Το Amazon Cloud Drive δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμα πρόγραμμα για online αποθήκευση. Η διαφορά είναι ότι μέσω του cloud player δίνει μια ιδέα στους χρήστες για
το μέλλον της ψηφιακής διασκέδασης. Σύντομα, θα μπορείτε να αποθηκεύσετε τοπικά φακέλους και αρχεία (τα οποία αυτόματα τοποθετούνται στο «cloud») και να έχετε πρόσβαση σε αυτά μέσα από τις εφαρμογές που τρέχετε στις ψηφιακές σας συσκευές.


Google docs
Το Google docs είναι ένα εύχρηστο μέσο αποθήκευσης και επεξεργασίας εγγράφων. Μπορείτε να αποθηκεύσετε δεδομένα μέχρι 1GB. Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε έγγραφα online, να τα διαμοιράζεστε με άλλους χρήστες και να έχετε πρόσβαση από οποιοδήποτε σημείο, οποιαδήποτε στιγμή. Τέλος, μπορείτε να κάνετε online αλλαγές στα
δεδομένα σας, ακόμα και την ώρα που τα μοιράζεστε με άλλους.


Previous post Internet στις παραλίες
Next post H εποχή μετά το PC
mpro-emr

Διαβάστε δωρεάν προηγούμενα τεύχη του περιοδικού “OnLine”

ONLINE

eXtreme: Διαβάστε το δωρεάν!