Είδη οθονών κινητού

Ιούλιος 4, 2011 No Comments

TFT-LCD, Super-LCD, Nova, AMOLED… αν οι λέξεις αυτές ακούγονται ακαταλαβίστικες, διαβάστε για τα διαφορετικά είδη οθόνης κινητού που υπάρχουν στην αγορά και επιλέξτε αυτήν που σας ταιριάζει.


Η οθόνη αφής στα κινητά τηλέφωνα τείνει να γίνει στις μέρες μας πιο δεδομένη κι από την κάμερα. Σε προηγούμενο τεύχος αναλύσαμε τη διαφορά στον τρόπο που λειτουργεί η δυνατότητα αφής μεταξύ οθονών resistive και capacitive (με τις δεύτερες να αποτελούν την ποιοτικότερη επιλογή).


TFT-LCD
Οι LCD οθόνες αποτελούν τη συνηθέστερη περίπτωση, καθώς τις συναντάμε στην πλειονότητα των κινητών. Επειδή η κατασκευή τους επιτρέπει από το πιο μέτριο μέχρι το πιο ποιοτικό αποτέλεσμα, σημαντικές παράμετροι στην σύγκριση δύο οθονών TFT-LCD τεχνολογίας είναι η ανάλυση, ο αριθμός των χρωμάτων, η φωτεινότητα, αλλά και η γωνία
θέασης. Βασίζονται στην τεχνολογία οπίσθιου φωτισμού και ως εκ τούτου είναι πιο ογκώδεις από τις AMOLED.


Super-LCD
Ο… ενισχυμένος αυτός τύπος TFT-LCD οθόνης παρέχει αναβαθμισμένη ποιότητα που ανταγωνίζεται τις εξαιρετικές AMOLED οθόνες, ενώ προσφέρει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας από μια συμβατική LCD.


Nova
Η τεχνολογία Nova έχει δημιουργηθεί από την LG (κάνει το ντεμπούτο της με το LG Optimus Black) και αποσκοπεί στην εντυπωσιακή βελτίωση της φωτεινότητας των LCD οθονών, διατηρώντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας σε εξαιρετικά χαμηλά
επίπεδα και συντελώντας στην αυξημένη αυτονομία της μπαταρίας του κινητού.


AMOLED
Σε αντίθεση με όλες τις LCD οθόνες, οι AMOLED δεν χρειάζονται οπίσθιο φωτισμό, καθώς κάθε pixel παράγει το δικό του φως, με αποτέλεσμα τα τηλέφωνα που τις ενσωματώνουν να μπορούν να είναι αισθητά λεπτότερα. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι τα εικονοστοιχεία είναι αυτόφωτα συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς τα μαύρα pixels παραμένουν απλώς σβηστά. Θετικές είναι οι επιπτώσεις και στην αντίθεση, μιας και το σβηστό pixel παρέχει το απόλυτο μαύρο, σαφώς πιο ελκυστικό αισθητικά από το αντίστοιχο σκούρο γκρι των LCD οθονών. Στον αντίποδα, το κόστος παραγωγής μιας AMOLED οθόνης είναι υψηλό και προφανώς η μετακύλησή του επιβαρύνει την τελική
τιμή της συσκευής. Μικροδιαφορές ενδέχεται να παρατηρήσετε και στη συνολικότερη ποιότητα της εικόνας, η οποία μπορεί να διακρίνεται για τη φωτεινότητα και την αντίθεσή της, δεν αριστεύει ωστόσο σε επίπεδο ευκρίνειας και αριθμού χρωμάτων.


Super AMOLED
Πρόκειται για AMOLED οθόνες που ενσωματώνουν στη διαδικασία κατασκευής τους την capacitive τεχνολογία αφής, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να εφαρμοστεί επιπρόσθετα στη συνέχεια. Τα οφέλη που προκύπτουν είναι ακόμα πιο αυξημένη φωτεινότητα και χαμηλότερη κατανάλωση μπαταρίας.


Super AMOLED Plus
Ενα σκαλοπάτι παραπάνω στην τεχνολογία AMOLED προσθέτει ο τύπος Super AMOLED Plus, τον οποίο εγκαινιάζει το Samsung Galaxy S2. Η συγκεκριμένη τεχνολογία δίνει λύση στη μοναδική ίσως ατέλεια των AMOLED οθονών (πλην της τιμής φυσικά!), την καθαρότητα των εικόνων. Με τη βοήθειά της, η απεικόνιση είναι ιδιαίτερα ευκρινής και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια καλή LCD οθόνη.


Retina display
Το iPhone φημίζεται για την ποιότητα της οθόνης του και η Apple αποφάσισε να της δώσει δικό της όνομα, αποκαλώντας την Retina display. Στην ουσία πρόκειται για μια οθόνη τεχνολογίας LCD, η οποία λόγω της υψηλής της ανάλυσης προσφέρει εξαιρετική
αναλογία pixels ανά ίντσα και ως εκ τούτου εικόνα μοναδικής ευκρίνειας.


Reality display/Mobile Bravia Engine
Η Sony Ericsson αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το marketing «υπερόπλο» των τηλεοράσεων Sony Bravia και βάφτισε με το επιβλητικό «Reality display with Mobile Bravia Engine» την οθόνη του νέου Xperia Arc. Είναι γεγονός πως μια σειρά από αποτελεσματικούς αλγόριθμους έχει επιστρατευθεί για να ωθήσει τη φωτεινότητα της συγκεκριμένης Super LCD οθόνης σε υψηλότατα επίπεδα. Συνυπολογίστε και την ανάλυση 480×854 pixels σε format που συγγενεύει με το κινηματογραφικό 16:9 και έχετε ένα αποτέλεσμα που μαγνητίζει βλέμματα!


IPS
Οι οθόνες τεχνολογίας IPS (in-plane switching) προσφέρουν συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά τη γωνία θέασης και την αναπαραγωγή χρωμάτων. Από όποια σχεδόν γωνία και να δείτε την οθόνη σας, το αποτέλεσμα παραμένει αναλλοίωτο και η απόδοση των χρωμάτων αψεγάδιαστη!


Οι αναλύσεις των δημοφιλέστερων smartphones
QVGA: 240×320 pixels
HVGA: 320×480 pixels
VGA: 640×480 pixels
WVGA: 480×800 pixels
FWVGA: 480×854 pixels
qHD: 540×960 pixels
Retina HD (iPhone 4): 640×960 pixels


Tags: Κινητή Τηλεφωνία

Sorry, the comment form is closed at this time.

Η ViewSonic λανσάρει νέες οθόνες, για προηγμένη εργονομία και παραγωγικότητα

Η ViewSonic Europe Ltd., ο κορυφαίος, παγκόσμιος προμηθευτής οπτικών λύσεων, παρουσιάζει τις νέες σειρές οθονών VP και VG, που...