Πριν αγοράσετε Κάρτα Γραφικών

Πριν αγοράσετε Κάρτα Γραφικών

Οι κάρτες γραφικών είναι ένα πολυσυζητημένο υποσύστημα του υπολογιστή. Σας βοηθάμε στην επιλογή της ταιριαστής κάρτας στο σύστημά σας, ανάλογα με τις ανάγκες σας.


Όταν κατά τη διάρκεια του «χτισίματος» του υπολογιστή σας πρέπει να επιλέξετε την κάρτα γραφικών (ή GPU, από τα αρχικά του Graphics Processing Unit) με την οποία θα τον εφοδιάσετε, θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν θα παίζετε παιχνίδια.


Για multimedia, office, internet
Οι multimedia και office εφαρμογές καθώς και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο δεν απαιτούν την ύπαρξη αποκλειστικής κάρτας γραφικών, άρα είτε επιλέγετε κάποια φθηνή GPU είτε βασίζεστε στην ενσωματωμένη κάρτα της μητρικής. Στην πρώτη περίπτωση, θα κληθείτε να δώσετε ένα μικρό ποσό (30-40€) εξασφαλίζοντας όμως ότι δεν θα επιβαρύνεται η μνήμη του συστήματος για «δουλειές» γραφικών, καθώς οι ενσωματωμένες στη motherboard κάρτες γραφικών χρησιμοποιούν τμήμα της μνήμης RAM.


Για τους… «παιχνιδιάρηδες»
Αν χρησιμοποιείτε το PC σας για παιχνίδια, τότε θα πρέπει να καταφύγετε στη λύση της κάρτας γραφικών ανάλογα με το είδος των παιχνιδιών που προτιμάτε και την ανάλυση στην οποία παίζετε.
Casual χρήστης: Σε περίπτωση που οι απαιτήσεις σας κρίνονται «φυσιολογικές», αν δηλ. χρησιμοποιείτε αναλύσεις που φτάνουν τα 1280×1024 pixels σε οθόνες έως 19’’ και settings των παιχνιδιών σας στο medium, τότε σας αρκεί μια ATi Radeon HD4770 στα 100€ ή μια GeForce GTS 250 στα 150€.
Απαιτητικός χρήστης: Χρησιμοποιείτε οθόνη 20-23’’ και παίζετε με τα settings προς το υψηλό; Εσείς λοιπόν θα πρέπει να προτιμήσετε μια δυνατή κάρτα γραφικών ικανή να καλύψει τις ανάγκες σας για ποιοτικά γραφικά σε HD αναλύσεις, οπότε μια ATi Radeon HD4890 στα 160-210 ευρώ θα σας έρθει κουτί. Αν μπορείτε, προτιμήστε την GeForce GTX 275 της nVidia από 215€.
Hardcore χρήστης: Για όσους απαιτούν το ιδανικό αποτέλεσμα, η ATi Radeon HD5850 της XFX στα 299€ φαντάζει η καλύτερη επιλογή. Εναλλακτικά, δοκιμάστε την HD4890 ή αν έχετε budget, την Sapphire HD5970 στα
565€. Δώστε όμως βάση στο τροφοδοτικό, αφού τα απαραίτητα watts αγγίζουν τετραψήφιο νούμερο…


Μικρές, πρακτικές συμβουλές
Φροντίστε η κάρτα σας να είναι ανάλογη των αναλύσεων στις οποίες παίζετε τα παιχνίδια σας. Μια κάρτα των 300 ευρώ, ας πούμε, θα πάει χαμένη σ’ ένα σύστημα με οθόνη 19 ιντσών. Για κορυφαία αποτελέσματα όσον αφορά στην απόδοση των videogames, υπεύθυνη δεν είναι μόνο η κάρτα γραφικών, αφού στα ίδια «κυβικά» θα πρέπει να βρίσκονται ο επεξεργαστής και η RAM του συστήματός σας.


Πριν από την τοποθέτηση οποιασδήποτε κάρτας γραφικών στο PC σας, ελέγξτε ότι τη «σηκώνει» το τροφοδοτικό σας –
ειδικά στην περίπτωση που μιλάμε για δύο κάρτες. Να έχετε σε κάθε περίπτωση εγκατεστημένους τους τελευταίους drivers, ώστε να διασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή απόδοση.


Στα laptops, η κατάσταση διαφέρει: εκεί οι κάρτες είναι ακριβότερες. Ωστόσο, τα μοντέλα υστερούν σε επιδόσεις σε σχέση μ’ αυτά για desktops, ακόμα και όταν πρόκειται για ίδιο –τύποις- chipset.


Previous post Κάντε Backup πριν από το Format
Next post Πριν αγοράσετε Smartphone
mpro-emr

Διαβάστε δωρεάν προηγούμενα τεύχη του περιοδικού “OnLine”

ONLINE

eXtreme: Διαβάστε το δωρεάν!